De winter komt eraan!

geplaatst in: Uncategorized | 0

Wat hou ik toch van de seizoenen. De ontluiking van nieuwe zaadjes en plannen in de lente, de (sociale) energiepiek van de bruisende zomer, het loslaten en vertragen in de herfst en de verstilling en reflectie in de winter. Het is voor mij de afgelopen jaren een mooie les geweest om meer mee te leren bewegen met de seizoenen (net als de fases van de maancyclus die hiermee overeenkomen).

Na de energiepiek van de zomer is het in de herfst weer tijd om los te laten en te vertragen. De winter komt eraan en dat is een tijd van verstilling, rust en letterlijk en figuurlijk naar binnen keren. En wat is dat lastig in onze maatschappij, waarin alles alsmaar doorgaat en er veel druk ligt om te presteren en altijd maar in de actiestand te staan!

Ik denk ook dat de epidemie van burn-out en depressie hier voor een deel mee te maken heeft. Zolang we alsmaar door willen gaan in de actiestand van de zomer-energie, komt er een moment waarop een lange winter zich noodgedwongen aandient. Een periode waarin je wel naar binnen zal móeten keren, omdat alles in de buitenwereld niet meer lukt of te veel energie kost. Het mooie is dat als je er in mee kunt gaan, de lente zich uiteindelijk altijd weer zal aandienen!

Toch hoeft het niet zo ver te komen als je leert om al eerder mee te bewegen met de seizoenen. Zelf trap ik nog super vaak in de val. Maar ik word me er ook steeds eerder bewust van. Zoals met de social media break die ik kort geleden nam. Nu ik me weer beter voel is het weer zo helder. Ohja, het is herfst en ik mag gaan vertragen en meer de tijd nemen. Pfff, wat een opluchting!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *