Een verhaal uit de oude doos

geplaatst in: Uncategorized | 0

Op de basisschool had ik helaas niet de meest veilige omgeving in de klas. Leraren zeiden wel eens dat we stuk voor stuk heel leuk waren, maar bij elkaar verschrikkelijk. Pesterijen, ruzies en escalaties waren geen uitzondering. Gelukkig had ik een paar goede vriendinnen waar ik op kon bouwen en hebben we zeker ook hele leuke tijden gehad.

Ik had daarnaast namelijk ook een paar vriendinnen waar ik helemaal niet op kon bouwen. Die lief deden wanneer het hen uitkwam en me ook als een baksteen konden laten vallen. Het probleem is dat ik toen heel lastig mijn grenzen kon aangeven. En desondanks bleef ik loyaal.

Wat ik me nog heel goed herinner is dat we eens een feestje hadden in Hawaï thema. De voorpret was natuurlijk hoe we ons zouden verkleden. We waren met een paar meiden bij elkaar en op de een of andere manier (niet door mijn toedoen), sneuvelde er een Hawaï ketting van een vriendin. Ze had die ketting geleend van haar zus en was helemaal over de rooie. Ze was bang dat haar zus heel boos zou worden. Ik vond het zo naar voor haar. Om haar te helpen heb ik toen de overblijfselen mee naar huis genomen om hem weer te maken. Het was een behoorlijk priegelwerkje en het kostte me wat slaap, maar uiteindelijk had ik de ketting weer aan elkaar gerijgd.

De volgende dag kwam ik blij met de herstelde Hawaï ketting aanzetten. Zij was echter allang weer vergeten dat dit had gespeeld en het liet haar to-taal koud dat ik hem speciaal voor haar had gemaakt… Ik voelde me zo ondergewaardeerd, maar denk je dat ik er iets van zei? Nee hoor, ik zocht het bij mezelf en dacht dat ik me vast overdreven had gedragen door de ketting weer te maken. Thuis ging ik me dan slecht zitten voelen.

Waarom ik dit deel? Nu zijn die grenzen in een vriendschap voor mij heel duidelijk (het moet echt van twee kanten komen), maar voor de gevoelige meisjes van nu is dit nog dagelijkse kost. Ze hebben moeite met grenzen, ze dragen andermans problemen en ze betrekken situaties vanuit onzekerheid op zichzelf. Daarom coach ik meisjes vanaf 9 jaar bij deze thema’s d.m.v. het Zelfvertrouwentraject. Een telefonische kennismaking is gratis en vrijblijvend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *